Jak vybrat stolní fotbal do exteriéru

Stolní fotbal, to je synonymum pro skvělou zábavou. Tuhle zábavu si nemusíte užívat jen v herně nebo …, ale také venku na čerstvém vzduchu. Představte si slunné odpoledne, grilovačku, rodinu a kamarády, kteří se skvěle baví. Zní to jako sen? Nemusí. Stačí si pořídit venkovní stolní fotbal.

Ptáte se, jak vybrat stolní fotbal do exteriéru? V článku jsme pro vá sepsali tipy, na co se při jeho výběru zaměřit a čemu věnovat zvýšenou pozornost. Zkrátka jak udělat tu správnou volbu a přinést do vaší zahrady maximum zábavy.

 FAS Rainbow CP

Na co se zaměřit při výběru venkovního stolního fotbalu?

Na první pohled vypadají stolní fotbálky pro interiér a exteriér velmi podobně, avšak je mezi nimi řada rozdílů. 

  • Exteriérové stolní fotbálky jsou navrženy tak, aby odolávaly vnějším podmínkám a vlivům počasí. Jsou obvykle vyrobeny z odolnějších materiálů, jako je nerezová ocel, hliník, odolný plast nebo speciálně ošetřené dřevo. Mají specifické konstrukční rysy, které jim pomáhají odolávat vnějším podmínkám. Například zpevněné hrany a rohy, odvodňovací otvory a obzvlášť pevné nohy pro větší stabilitu na nerovném terénu.
  • Interiérové stolní fotbálky mohou být vyrobeny z široké škály materiálů včetně dřeva, MDF nebo lehkého plastu. Tyto materiály jsou obecně méně odolné vůči vnějším podmínkám. Často se ale jedná o designové modely, které zdobí stylové detaily, jako jsou polstrované rukojeti, originální košíky na míčky, detailně propracované figurky nebo elegantní dřevěné komponenty.

1. Použitý materiál 

Venkovní prostředí klade na stolní fotbal vysoké nároky. Při výběru exteriérového stolního fotbálku se ujistěte, že je vyrobený z opravdu odolných materiálů, jako je nerezová ocel, hliník nebo ošetřené dřevo. Nerezová ocel a hliník jsou oblíbené především pro výraznou odolnost vůči korozi a vynikající stabilitu. Speciálně ošetřené dřevo vyniká svým vzhledem a je odolné vůči vlhkosti i UV záření.

 

Při výběru venkovního stolního fotbalu tedy hledejte modely s kovovou či dřevěnou konstrukcí a odolným povrchovým nátěrem. Zaměřte se také na to, aby byl daný model opatřen ochranou proti UV záření, která mu pomůže zachovat si skvělý vzhled i po dlouhých letech používání. Zkontrolujte si i drobné detaily, jako jsou kovové šrouby, matice, figurky a tyče, které by také měly být vyrobeny z odolných materiálů. 

2. Rozměry stolního fotbalu

Venkovní stolní fotbal je výrazným prvkem, který zabere poměrně velkou část místa na vaší terase nebo zahradě. Při jeho tedy výběru zvažte velikost daného modelu a zohledněte také prostor, do něhož ho chcete umístit. Kolem stolu by měl být dostatek prostoru pro pohyb tyčí, které při hře vystupují ze stran, pro hráčů a případné diváky. 

 

Rozměry stolu pro fotbal ovlivňují také samotnou hru. Velké stoly poskytují více prostoru pro hru a mohou tak zajistit intenzivnější zážitek. Zatímco menší stoly jsou vhodné pro mladší hráče nebo pro rychlejší a více strategický styl hry. Velikost a hmotnost stolu také ovlivňují jeho stabilitu. Těžší stoly obvykle poskytují lepší stabilitu, naopak menší a lehčí fotbalové stoly se mohou snadněji přemisťovat, ale zároveň mohou být méně stabilní.

3. Design stolního fotbálku

Jak jsme již zmiňovali, stolní fotbal je dominantním prvkem, který bude přitahovat pozornost a zvědavé pohledy sousedů a kolemjdoucích. Při výběru tedy přemýšlejte také o jeho designu, který dokonale zapadne do okolního prostředí. Moderní stolní fotbálky jsou k dostání v různých stylech a barvách. Zvolit si můžete takový, který se bude hodit k vašemu venkovnímu nábytku a vytvoří tak příjemné prostředí pro hru a zábavu.

 Stolní fotbal FAS Ciclope Capri

Údržba venkovního stolního fotbalu

Vzhledem k tomu, že venkovní stolní fotbal bude čelit rozmarům počasí, je velmi důležitá jeho údržba. Co podniknout, abyste zajistili, že váš venkovní stolní fotbal vydrží co nejdéle. Pokud jde o údržbu, venkovní stolní fotbal vyžaduje trochu více péče než jeho interiérový protějšek. Pravidelně jej otírejte, aby byl vždy čistý, a zkontrolujte, zda nejsou žádné známky koroze. Před zimou je dobré stůl pečlivě očistit, osušit a pokud je to možné, přikrýt ho plachtou nebo ho uložit do sucha.

Čištění

Nejen povrch stolu, ale celou jeho konstrukci pravidelně otírejte vlhkým hadříkem, aby byl vždy čistý. Pokud narazíte na tvrdohlavé skvrny, použijte jemný čistící prostředek. Vyhněte se však agresivním chemikáliím, které by mohly stůl poškodit. Zároveň nedoporučujeme používat hrubé a drsné houby, jež mohou poškrábat povrch hrací plochy.

Kontrola a údržba tyčí

Tyče fotbálku, ať už průchozí nebo teleskopické, by měly být pravidelně kontrolovány. Aby se tyče s hráči optimálně protáčely, měli byste je pravidelně čistit a mazat. Pravidelné promazání zajišťuje nejen plynulý pohyb tyčí, ale současně předchází jejich opotřebení. K promazání stolního fotbálku používejte pouze speciální olej na tyče.

Ochrana před sluncem i deštěm

Ačkoli jsou venkovní fotbálky vyrobeny z materiálů odolných vůči nepřízni počasí, snažte se je ochránit před extrémními podmínkami. Ve chvílích, kdy ho nepoužíváte, zakryjte ho speciální plachtou. Tím ho ochráníte nejenom před znečištěním a poškozením, ale zároveň prodloužíte jeho životnost. 

Kontrola spojů a šroubů

Alespoň jednou za rok zkontrolujte spoje stolu i všechny šrouby. Během kontroly se přesvědčte, že je vše pevně utažené a nikde nejsou žádné známky koroze. 

Zazimování

Před zazimováním je důležité stolní fotbal důkladně očistit. Pokud je to možné, uložte stůl na suché místo. V případě, že musí stůl zůstat venku, zabezpečte ho kvalitní voděodolnou plachtou nebo nějakým krytem.