Tipy, jak na pracovišti zařídit odpočinkovou zónu

Odpočinková neboli relaxační zóna… tento pojem se v poslední letech objevuje velice často. Všichni víme, jak důležité je mít na pracovišti místo, kde si můžeme odpočinout, zregenerovat se a nabrat nový elán. Odpočinková zóna v kanceláři je takový malý koutek ráje, který nám umožňuje na chvíli uniknout od pracovního shonu a zároveň se potkat s kolegy ze vzdálenějších koutů pracovišť.

Zřízení odpočinkové zóny na pracovišti je investicí do produktivity a spokojenosti vašich zaměstnanců, a tedy i do vaší firmy. Relaxační zóna je zároveň skvělým prostředkem, jak zlepšit a podpořit atmosféru na pracovišti. A v neposlední řadě se jedná o významný benefit, na který dnes bere ohled velké procento uchazečů o zaměstnání.  
3 tipy, jak na pracovišti zařídit odpočinkovou zónu

1. Vytvořte oddělený prostor a omezte rušivé faktory

Při vytváření odpočinkové zóny začněte tím, že si vyhradíte specifickou oblast pro relaxaci. Může to být nevyužitá místnost, kterou vybavíte pohodlnými sedacími soupravami, křesly, stolky, knihovnou i herními prvky, jako je například stolní fotbal. Ale může jít jen o menší zónu v určité části kanceláře, kterou oddělíte pomocí paravánů nebo přenosných přepážek.

 

Relaxační zóna by měla být chráněna před rušivými faktory, jako jsou hlučné rozhovory kolegů i další hluk z pracoviště. Pokuste se tedy odpočinkovou zónu umístit co nejdál od rušivých oblastí. Zvažte použití zvukové izolace, například dveří s tlumením zvuku nebo závěsů, aby se hluk minimalizoval.

2. Přidejte relaxační prvky

Odpočinková zóna by měla být místem, kde se vaši zaměstnanci mohou opravdu uvolnit a načerpat energii. Abyste toho dosáhli, je důležité do ní přidat prvky, které onu relaxaci a uvolnění podporují. Kromě pohodlných sedaček, měkkých polštářů a dek, se zamyslete i nad osvětlením, možností poslechu hudby nebo podcastů, knihovnou a různými dekoracemi.

Velmi levným, hojně využívaným a skvělým doplňkem relaxačních zón bývá také multifunkční hrazda na cvičení na zeď. Často si při instalacích všímáme, že nesmí v těchto místnostech chybět a dle ohmatání je vidět, že je v permanenci.

Osvětlení by mělo být příjemné, měkké a teplé, které vytváří relaxační atmosféru. Kromě centrálního světla pořiďte několik menších lamp, které rozmístíte různě po prostoru. Do relaxační zóny umístěte také rostliny, které přinášejí příjemnou atmosféru a čistý vzduch. Chybu neuděláte ani s difuzérem a esenciálními oleji, které pročistí ovzduší v daném prostoru a zároveň podpoří relaxaci.

3. Vytvořte komunitní prostor

Relaxační zóna je nejenom prostorem, kde si vaši zaměstnanci mohou dát “dvacet” nebo zklidnit mysl po nároční schůzce. Jde i o skvělé místo, kde se mohou potkávat kolegové z různých oddělení a příjemně spolu trávit čas. Při vytváření odpočinkové zóny se pokuste  komunitní prostor, kde můžete pořádat menší eventy nebo různé soutěže. 

 

Pořídit můžete například vhodný stolní fotbal do kanceláře. Stolní fotbálek je totiž skvělý způsob, jak posílit týmového ducha a povzbudit kolegy k větší spolupráci. A je jedno, jestli půjde jen o rychlou partii fotbálku během krátké přestávky nebo celodenní turnaj. Dalším vynikajícím herním prvkem je bezesporu terč na šipky a k němu potřebné příslušenství. 

Proč by odpočinková zóna neměla chybět ani u vás ve firmě?

Proč by odpočinková zóna neměla chybět ani u vás ve firmě?

Existuje hned několik důvodu, proč by měl zaměstnavatel uvažovat o zřízení odpočinkové zóny na pracovišti. 

Zlepšení produktivity zaměstnanců

Pravidelné relaxační přestávky mají prokazatelně pozitivní vliv na produktivitu zaměstnanců. Krátký odpočinek může pomoci zvýšit soustředění, redukovat únavu, zlepšit kognitivní funkce, vést k efektivnějšímu výkonu práce a snížení chyb. Po návratu z odpočinku se zaměstnanci často cítí osvěžení a jsou schopni lépe se soustředit na svou práci.

Podpora fyzického i duševního zdraví

Stres a dlouhé období sedavé práce mohou negativně ovlivnit zdraví zaměstnanců. Relaxační zóna poskytuje prostor pro relaxaci a obnovu energie. Krátká chvíle odpočinku může pomoci snížit stres, uvolnit napětí a zlepšit celkovou pohodu. To v konečném důsledku může vést ke zvýšení jejich zdraví, snížení míry vyhoření a zlepšení celkové pracovní nálady na pracovišti.

Podpora kreativity

Odpočinková zóna může sloužit jako prostor pro uvolnění myšlenek a podporu kreativity. Když se zaměstnanci na chvíli vzdálí od svých pracovních úkolů a nechají svou mysl volně pobíhat, mohou přijít na nové nápady a perspektivy. Odpočinková zóna tak může být prostředím pro vznik inovativních myšlenek a podporu kreativního myšlení.

Zlepšení firemní kultury

Zřízení odpočinkové zóny může být zaměstnanci vnímáno jako projev péče a ohleduplnosti ze strany zaměstnavatele. To může posílit firemní kulturu a vytvořit pozitivní pracovní prostředí. Zaměstnanci se mohou cítit oceněni a podporováni, což přispívá k vyšší angažovanosti a loajalitě vůči jejich zaměstnavateli.

Zvýšení atraktivity firmy a retence zaměstnanců

Odpočinková zóna je rozhodně přitažlivým prvkem pro potenciální zaměstnance a může výrazně zvýšit atraktivitu firmy. Nabídka prostoru pro relaxaci a odpočinek může být také rozhodujícím faktorem pro ty, kteří hledají vyvážené pracovní prostředí. Zřízení odpočinkové zóny může zároveň přispět k udržení stávajících zaměstnanců a snížení fluktuace.

Proč by odpočinková zóna neměla chybět ani u vás ve firmě?