Vyrobte si vlastní stolní fotbálek -návod i s 3D CAD soubory.

Zde je rekapitulace projektu výroby stolního fotbalu, abyste si sami mohli vyrobit svůj vlastní stolní fotbal. Na podporu vašeho úsilí najdete v tomto návodu ke stažení 3D CAD model. A konečně, v poskytnuté galerii obrázků na konci tohoto článku je vidět spousta mých skutečných konstrukčních detailů pří samotné výrobě.

Vyrobte si vlastní stolní fotbálek -návod i s 3D CAD soubory.Můj stolní fotbálek kombinuje oblíbené uspořádání hřiště Tornado (rovné hřiště, tříčlenný brankář) s cenově dostupnými (ale vynikající kvalitou) komponenty RETA Italy (16mm pevné tyče, 2dílná ložiska, nastavitelné vyrovnávací nohy ). Na brankářské tyče jsem použil upravené tyče RETA 3- díry (2 nové otvory v každé   tyči).  Design fotbálku obsahuje osazení turnajové kvality; velmi robustní konstrukce korpusu v kvalitě nábytku a nivelační nohy.

Svůj návrh jsem vytvořil pomocí programu pro 3D modelování (Moi3D) a soubory ke stažení jsou poskytovány v několika běžných formátech souborů CAD. Po dokončení  mého modelu jsem tento model použil k přípravě seznamů dílů a následnému nákupu dílů, materiálů a spojovacího materiálu.        

Pokud máte zájem postavit si vlastní fotbálek, budete se muset nejprve rozhodnout pro tyč s jedním brankářem (hrací plocha se zvedlímy rohy) nebo USA verzí s třemi  brankáři (rovná hrací plocha). Pak si před zahájením stavby zakupte tyče, průchodky tyčí, dorazy, mantinely a nivelační nohy. Tyto díly budete potřebovat, abyste se ujistili, že rozměry vašeho návrhu jsou správné. Můj 3D model je dimenzován pro tříčlennou brankářskou tyč (rozložení Tornado), ale používá díly značky RETA.

Design a konstrukce stolního fotbalu lze rozdělit do čtyř hlavních částí:

  1.  Nejprve jsem potřeboval udělat hřiště se správným rozložením a rozměry.
  2. Dále jsem potřeboval korpus s hrací plochou ve správné výšce
  3. Korpus potřeboval vyřešit návrat míčků z branky hřiště do výřezů pro návrat míče na stranách skříně
  4. Potom jsem přidal nohy s vyrovnáním, takže jsem měl rovné hřiště ve správné výšce nad podlahou.

Hřiště:

Spodní část hřiště: Použil jsem 3mm čirý akryl, ořechové vykládání, 1/4″ překližku z baltské břízy a 3/4″ MDF pro samotné hřiště. Pomocí frézky jsem vyřízl intarzované zářezy pro označení rozvržení pole v 1/4″ překližce. Po nalepení ořechových intarzií a broušení v jedné rovině s překližkou bylo překližkové hřiště nejprve upraveno několika vrstvami stíracího laku a poté nalepeno na MDF. Těžká MDF zajistila velmi plochý a pevný základ. Poté, co jsem vynaložil tolik úsilí na vytvoření rozvržení vloženého hřiště, chtěl jsem chránit vložený povrch. A tak jsem „brousil“ 3mm akrylový povrch, abych odstranil lesklý, hladký povrch pomocí orbitální brusky a brusného kotouče o zrnitosti 60. K přilepení akrylu na překližku bylo poté použito lepidlo ve spreji. S použitím lepidla ve spreji jsem měl počkat na sušší den. Studený sprej zkondenzoval na překližce několik kapiček vody, které zanechaly na povrchu několik malých vodních stop. Po dokončení stolního fotbalového stolu včetně lakování byly přidány lepicí pásy po stranách hřiště (cca 0,5 mm x 15 mm). Tyto tenké proužky mají správnou velikost, takže míček neuvízne v mrtvé zóně podél boční stěny.

Celkově jsem s hotovou hrací plochou velmi spokojen. Hřiště je dokonale rovné a broušený akryl poskytuje vynikající kontrolu míče. Pokud potřebujete jednodušší řešení rozvržení pole, můžete rozvržení jednoduše namalovat nebo případně vytvořit a objednat grafický přesah. Všechny rozměry hřiště jsou k dispozici ve 3D modelu ke stažení.

Hrací plocha stolní fotbalHrací plocha pro stolní fotbal

Konce branky + strany hřiště: Použil jsem 3/4″ překližku z baltské břízy k výrobě čel korpusu (s výřezy branek) a bočnic (s výřezy pro průchodky tyčí). Fréza se šablonovým bitem a šablonou byly použity k vyříznutí brankového otvoru na každém konci. Výřezy průchodek byly vyrobeny poté, co jsem přilepil každou stranu hřiště k odpovídající straně skříně. Po slepení jsem byl schopen přesně označit umístění otvorů pro tyč a vyvrtat otvory pomocí vrtáku o průměru 42 mm. Pečlivě jsem také označil a vyvrtal otvory pro indexovací / přídržné čepy ložiska tyče (2 pro každé ložisko). Konce hracího pole byly instalovány po sešroubování boků korpusu a hřiště.

Hrací plocha stolní fotbal

Korpus: Můj stolní fotbal je umístěn v našem obývacím pokoji, takže jsem chtěl, aby vzhled stolu byl také prvotřídní kvality. Vybral jsem tedy 3/4″ překližku z březové dýhy s ořechovými ozdobnými lištami. Na konečnou úpravu jsem použil 8 vrstev laku (satén). Boky korpusu jsou připevněny k hracímu poli pomocí šroubů a závitových tyčí. Pečlivě jsem označil a vyvrtal tyto odpovídající otvory, abych se ujistil, že sestavená korpusu je obdélníkové a otvory pro tyče na protilehlých stranách jsou přesně naproti sobě. Konce hracího pole (nikoli konce korpusu) byly přišroubovány ke stranám hracího pole (nikoli spodní), když byly boky korpusu připojeny ke dnu hřiště. Dále bylo na místo přilepeno blokování konců korpusu (rozpěrky mezi konci hracího pole a konci skříně). Poté byly konce skříně přilepeny a přišroubovány k těmto koncovým blokům a základna hřiště byla přišroubována ke konci korpusu pomocí závitových tyčí a šroubů. Po sestavení byl korpus velmi pevný, ale stále umožňoval odstranění hřiště. Nyní, když byl korpus a hřiště smontovány, dočasně jsem nainstaloval průchodky a tyče a zjistil jsem u několika ložisek nějaké točivé tření. Takže jsem tyto otvory pro tyče lehce vybrousil, abych zlepšil zarovnání otvorů, aby se tyče snadno otáčely v ložiscích.

Korpus stolní fotbalKorpus stolní fotbal

Nyní jsem měl sestavenou základní skříň a hrací pole; ověřil rozměry hřiště; a testoval tyče a ložiska. Ořechové obložení skříně bylo instalováno až poté, co byl stolní fotbal kompletní a připravený k lakování.

Vracení míčku: Chtěl jsem, aby trefený gól udělal klasický „rachot“ a pak se vrátil míček ke správného týmu. Potřeboval jsem tedy zachycovací krabici s „chrastícím prkénkem“ a svodem míčku na každé straně skříně. (Získaný míč se vrátí týmu, který nevstřelí branku.)

Vstřelený míč:

  1. spadne na dno zachycovacího boxu
  2. sjíždí po šikmé rampě spojené se střední rampou
  3. spadne na správnou středovou rampu, kde je koule směrována do bočního výřezu skříně.

Výroba stolní fotbal

Boční vratná rampa: Moje sestava boční vratné rampy na míčky slouží dvojímu účelu. Sestava vede kouli z přechodové rampy do bočního výřezu a navíc sestava spojuje dvě strany korpusu pro větší tuhost. Tato sestava středové rampy přijímá skórovaný míč z jedné ze dvou přechodových ramp a poté ji směruje do správného bočního výřezu korpusu, kde lze míček snadno vyjmout. Tato sestava odnímatelné boční vratné rampy je připevněna ke stranám skříně pomocí dvou L-konzolí, šroubů a závitových vložek.

Nohy

Dobře, hned dopředu přiznám, že nohy na mém fotbálku jsou přetechnizované! Můj stolní fotbal je ale stabilní jako skála a při tvrdé hře se vůbec neposouvá. Na nohy jsem použil 3/4″ březovou dýhovou překližku plus 1/2″ ořechové ozdobné lišty na spodní obložení. Nažehlovací páska z březové dýhy kryje odkryté hrany překližky. Výřezy ve spodní části nohou umožňují přístup k seřizovacím šroubům vyrovnávače nohou. Vnitřní blokování zvyšuje tuhost pro horní koncové šrouby a spodní konec, kde se montují vynikající nivelační nohy značky Longoni. Délka nohou s nainstalovanými nivelačními nohami umožňuje drobné úpravy vyrovnání hřiště podle potřeby. Pro větší tuhost jsem chtěl, aby nohy těsně přiléhaly k oběma stranám korpusu fotbálku. Takže jsem pečlivě upnul každou nohu na místo a pak jsem označil otvory pro šrouby k následnému vrtání. Mé nohy fotbálku, po přišroubování ke korpusu, dělají korpus téměř nezničitelným.

Noha pro stolní fotbalNoha pro stolní fotbal

Povrchová úprava dřeva

Jakmile jsem přidal ořechové obložení, použil jsem brusný papír o zrnitosti 220 k lehkému obroušení dýhové překližky a ořechového obložení. Poté jsem svůj stolní fotbal nalakoval osmi vrstvami stíracího laku, který se snadno a velmi shovívavě nanáší. Stačí přidat 30% až 50% ředidla do standardního laku a jste připraveni k aplikaci. Naučil jsem se používat čerstvý lak; mezi jednotlivými vrstvami nechte dostatek času schnutí; a mezi vrstvami lehce obruste. S trochou trpělivosti budete mít velmi profesionální a odolný povrch.

Závěrečné myšlenky:

Nakonec jsem přidal počítadlo gólů.

Jsem velmi spokojen s náhradními díly pro stolní fotbal Italské značky RETA, vzhledem stolu a hlavně herní akcí mého stolního fotbálku. Doufám, že vám tyto poznámky a můj 3D model budou užitečné.

Soubory CAD 3D model: https://leisurenotes.com/wp-content/uploads/2022/01/foosball-table-20220105-03-CAD-files.zip

Můj soubor zip ke stažení obsahuje několik běžných formátů souborů 3D modelu CAD (skp, STEP, OBJECT, 3dm).