Nápaditý design moderních kanceláří

Doby kdy největším firemním benefitem byly stravenky jsou už dávno pryč. Stále více uchazečů o zaměstnání se zajímá o atraktivitu pracovního prostředí a může to hrát značnou roli v jejich rozhodování. Přečtěte si o tom, co je v této oblasti trendem a jak zařídit pracoviště, které podpoří kreativitu a výkonnost vašich zaměstnanců.

Jít si v pracovní době zaplavat, nebo si zahrát stolní fotbal? I to je možné.

Obrázek článku

Uspořádání prostoru

Velké open space prostory, kde jsou stovky lidí u pracovních stolů oddělených přepážkou, už na pořadu dne určitě nejsou. Moderní kanceláře, ač mohou být situované jako open space, jsou vzdušné a rozčleněné do jednotlivých zón. Velmi oblíbeným konceptem je tzv. hot desking. Jedná se o sdílené pracovní stoly, kdy zaměstnanci nemají přiděleno konkrétní místo. Tento trend je efektivní zejména pro firmy, které umožňují svým lidem práci z domova a nejsou tak v kanceláři přítomni každý den.

Relaxační zóna

Možnost na chvíli vypnout hlavu a vypustit stres je nesmírně důležitá. Místa pro aktivní i pasivní relax by ve firmách neměly chybět. Po krátkém odpočinku jsou zaměstnanci schopni se vrátit ke své práci odpočatí, svěží a dokáží se lépe soustředit.

Aktivní

Na první pohled by se mohlo zdát, že zařízením odpočinkových zón, bude ve firmách docházet k tomu, že se zaměstnanci budou flákat. Z průzkumů však vychází přesný opak - možnost aktivního odpočinku přispívá k lepší koncentraci a produktivitě. Zábavné prvky a kolektivní aktivity mají mezi zaměstnanci velký úspěch. Dopřejte jim možnost se během pracovních pauz zrelaxovat při sportu nebo hraní her.

Skvělou kancelářskou zábavou je například hra stolního fotbalu. Fotbálek do kanceláří přináší sbližování s kolegy, zvýšení produktivity, uvolnění stresu, zlepšení komunikace mezi zaměstnanci a posílení týmového ducha. V případě, že to prostor dovoluje, můžete pořídit také stolní tenis, malé golfové hřiště nebo další hry - třeba šipky. Rozšířeným a oblíbeným benefitem bývají také firemní posilovny. Zaměstnanci je oceňují především z důvodu, že už nemusí po práci docházet nikam jinam a vše mají pod jednou střechou.

Nápaditý design moderních kanceláří

Svou popularitu získávají také relaxační zóny s možností zahrát si hry na herních konzolích. Nebojte se tedy zařídit kout, kam umístíte PlayStation nebo Xbox.

Pasivní

Ne všichni zaměstnanci chtějí trávit volné chvíle fyzickou aktivitou se svými kolegy, někdo se rád stáhne do ústraní a dopřeje si chvilku klidu. Pro takové případy by v prostoru neměla chybět odpočinková zóna, vlastně takový firemní obývací pokoj. Jelikož tuto část budou vyhledávat zaměstnanci, kteří si chtějí odpočinout od sezení u počítače, mělo by obsahovat dostatek místa pro protažení při chůzi a nábytek vhodný pro relax vsedě i vleže. Výbornou volbou jsou sedací pytle, pohovky, lenošky nebo třeba houpací křesla. V budovách, kde jsou terasy nebo střešní zahrady, je ideální vytvořit klidné místo pro odpočinek i na čerstvém vzduchu.

Mezi další benefity, které zaměstnanci jistě ocení, patří firemní wellness s bazénem a saunou, nebo služby maséra a fyzioterapeuta.

Propojení s přírodou

O zařazení více přírodních prvků do kanceláří se v posledních letech snaží stále více firem. Nejedná se pouze o nábytek a vybavení ze dřeva, ale především o začlenění co největšího množství zeleně do interiéru. Živé rostliny zvyšují vzdušnou vlhkost, zlepšují čistotu vzduchu, mají výborný psychologický účinek a v neposlední řadě vypadají skvěle z estetického hlediska. Velmi populární jsou vertikální zahrady, živé stěny, stromy nebo mechové obrazy.

Světlo a čerstvý vzduch

Čerstvý vzduch okysličuje mozek a podporuje koncentraci, je tedy nezbytné, aby byly kanceláře dobře odvětrávané pomocí klimatizace nebo vzduchotechniky. Stejně tak důležitý je dostatečný přístup denního světla a volba umělého osvětlení v příjemných barvách.

Nápaditý design moderních kanceláří

Vybavení

Zájem o zdraví zaměstnanců firmy by mělo být na prvním místě, a to nejen z důvodu snížení pracovní absence. Proto by v dnešní době mělo být ergonomické vybavení standardem. A co si pod tím představit? Základem by měly být ergonomické židle, podporující zdravé sezení, dále pak polohovací stoly pro střídání práce vsedě a vestoje, ergonomické doplňky ke klávesnici a myši, balanční podložky nebo stojany na monitory.