Jak si vyrobit stolní fotbálek z papíru?

Dnešní článek na našem blogu bych začal slovy - doba pandemie byla pro všechny dlouhá.

Nás napadlo si čas, strávený doma v rodinném kruhu zpříjemnit výrobou stolního fotbálku. Když už v té činnosti podnikáme si v reálné situaci vyzkoušet, jak je to možné a na kolik bude výsledný výrobek funkční.

Předem než se do výroby pustíte, doporučuji vymyslet strategii a jaký materiál budete potřebovat, aby jste následně během výroby nezjistili, že Vám něco chybí. Protože není nic krásnějšího, než se do práce zabrat a těšit se z toho, jak stolní fotbálek roste před očima.

Návod jak si vyrobit stolní fotbálek z papíru od Fotbalky.eu.

My jsme na stavbu použili:

  • karton ze supermarketu od ovoce/zelenina jako korpus fotbálku
  • dřevěné kolíčky, na které jsme přilepili hráče z kartonu
  • tavící, lepící pistole + "tyčinky" na lepení
  • dřevěné tyčky z OBI jako náhradu za sadu tyčí bez hráčů na stolní fotbal
  • 4ks prázdné, použité dutinky od streč fólií na nohy fotbálku
  • rozbitou hrací plochu na vlepení hrací plochy fotbálku
  • míček na stolní fotbal
  • metr, pravítko, lepenkový nůž a vrtačku + fixy

Každý jsme si našli svůj úkol. Děvčata se vrhla na výrobu hráčů a za mne jsem se pustil do výroby korpusu.

Návod jak si vyrobit stolní fotbálek z papíru od Fotbalky.eu.Návod jak si vyrobit stolní fotbálek z papíru od Fotbalky.eu.

Hráče jsme si obkreslili ze stávajícího hráče, pro ty, kteří tuto možnost nemají přikládáme rozměry hráče v obrázku. Fantazii se meze nekladou !

Hráče jsme vyrobili obkreslením hráče na kartonový papír, následně po vystřižení se tento nalepí na dřevěný kolíček, který jej drží u dřevěné tyčky z OBI. Volba barvy a vyobrazení jednotlivých týmů a hráčů na stolní fotbal je na fantazii každého.

Návod jak si vyrobit stolní fotbálek z papíru od Fotbalky.eu.Návod jak si vyrobit stolní fotbálek z papíru od Fotbalky.eu.

 Na korpus jsme použili přepravku ze supermarketu od zeleniny. Nejprve jsme do této vyřízli otvory na branky a následně z odřízlích madel pro nošení přepravek na svrchní straně přepravky, jsme tento díl použili jako lapače míčků po vstřeleném gólu.

Zároveň je potřeba si dobře odměřit od jedné, vždy stejné stejné strany otvory na tyče hráčů. Následně jsme otvory vyvrtali vrtákem na dřevo větší velikosti, než jsou samotné tyče na stolní fotbal, aby se tyto dobře protáčeli.

Hrací plochu jsme vlepili z poškozených kusů, které jsme měli na skladu. Ale myslím, že lze snadno nakreslit na jakoukoliv větší čtvrtku apod. a vlepit na dno kartonu nebo přímo na samotné dno přepravky - tedy nyní už vlastně korpusu fotbálku.

 Nohy držící korpus fotbálku jsme vyrobili z dutinek od smršťovací fólie přilepených tavící, lepící pistolí. Asistence ze strany rodiny je zde velkou výhodou, protože je zapotřebí nanést hodně lepidla, které rychle zasychá.

Návod jak si vyrobit stolní fotbálek z papíru od Fotbalky.eu.

 Pak již stolní fotbálek postavíte na nohy a můžete začít s nasazováním samotných tyčí a hráčů na ně.

Návod jak si vyrobit stolní fotbálek z papíru od Fotbalky.eu.

Pak už pouze stačí vhodit míček na fotbálek do hřiště a začít s prvními testovacími turnaji. A zároveň se těšit ze společně strávených chvil.

Návod jak si vyrobit stolní fotbálek z papíru od Fotbalky.eu.

  Samozřejmě jakýmkoliv vylepšením se meze nekladou a budeme rádi pokud se s námi o fotografie Vašeho výrobku podělíte. A především, přejeme Vám mnoho pěkných chvil při společné stavbě stolního fotbálku. Tyto Vám nikdy nikdo nevezme !!

Přejeme mnoho úspěchu při výrobě !!

Team Fotbalky.eu