Jak vybrat vhodný terč na šipky

Elektronické nebo tradiční terče pro šipky s měkkým plastovým nebo ocelovým hrotem ... K dispozici je spousta terčů. Pomůžeme Vám zjistit, jak si vybrat!

Existují dva typy šipkových terčů: terč pro měkké plastové šipky (elektronické) a terč pro ocelové šipky (tradiční sisalové).

Objevte s námi jejich funkce, které Vám usnadní výběr vhodného šipkového terče:

Elektronický terč pro šipky s měkkými plastovými hroty

Jak vybrat terč na šipky

Jednou z předních výhod elektronických šipek, je že Vám jednoduše počítají dosažené skóre, kontrolují pořadí a umožní jednoduchou volbu vybraných her.

Zároveň je možné na většině terčů navolit i funkci protihráče - tzn. že Vám terč určuje dle zvolené náročnosti kam házet šipky a na základě vaší úspěšnosti Vám počítá dosažené skóre

Nevýhodou elektronických šipek je jejich závislost na příkonu elektrické energie a vyšší hlučnost při hře. 

Existují dva typy zdroje energie:

  • Síťové napájení: Budete muset zapojit terč do elektrické zásuvky.
  • Bateriemi: To vám umožní hrát kdekoli chcete, ale je nutné tyto časem po vybytí měnit.

U modelu elektronického šipkového terče Garlando POLARIS je např. samotný elektronický terč ukryt v elegantním plastovém kabinetě a proto pokud se šipky nehrají, jsou tyto schovány a neruší v prostředí, kde jsou umístěny.

Zároveň některé modely elektronických šipkových terčů nabízí až 4 obrazovky (multiplayer). To umožní hráčům neustále sledovat své skóre, aniž by museli čekat, až na ně přijde řada.

Elektronický šipkový terč Karella CB-50

Všeobecně je tedy u elektronických šipkových terčů primární výhodou automatické počítání skóre, kdy se hráči mohou soustředit jenom na své hody a nic jiného.

Zároveň je možné si zahrát na několika úrovních obtížnosti pouze proti samotnému šipkovému terči.

Na elektronické šipkové terče je následně možné používat pouze soft šipky s plastovými hroty jako např model Harrows Pirate Blue 16g.

Rada experta: V případě, že se Vám zalomí hrot v segmentu terče, nezatlačujte jej dovnitř !! Sejměte zadní kryt terče a zalomený hrot vytlačte z vnitřní strany segmentu směrem ven. Tím ochráníte snímací membránu před poškozením a elektronický terč Vám bude dlouho dobře sloužit.

Sisalové terče (tradiční) pro šipky s ocelovými hroty

Sisalový šipkový terč ARIES, Equinox by Garlando

Sisalové terče používají především, ale nejenom profesionálové. Sisalový terč na šipky je tvořen z vláken rostliny sisala, která jsou zpracována a následně je z nich vytvořena hlavní část, tělo terče – dopadová plocha pro šipky. Sisalové terče na šipky nemají žádné funkce, žádné napájení a lze je použít kdekoliv. Za nevýhodu může někdo považovat nutnost počítat každý hod. Na kvalitní sisalový terč na šipky může být použito až 16 milionů sisalových vláken.

Agáve sisalová (Agave sisalana) je víceletá rostlina z čeledi chřestovitých (Asparagaceae) a je v dnešní taxonomii řazena do podčeledi agávových (Agavoideae). Z jejích listů se získává textilní vlákno sisal. Její druhové jméno je odvozeno od mexického města Sisal na poloostrově Yucatán odkud původně pochází. Nejvíce se pěstuje v Brazílii, ale také v Tanzanii, Angole, Keni, Indonésii a na Floridě.

Doporučujeme vybírat sisalové terče nové generace, které mají dráty žiletkové nebo zkosené a bez příchytových oček. Šipka se zapíchne opravdu do místa kam letí, neodráží se od drátů a příchytových oček a vy přesně vidíte kam jste šipku hodili.

Sisálová vlákna terče se po hodu a zabodnutí šipky roztáhnou a po jejím vyjmutí zatáhnou zpět. Tato vlastnost sisalu dává šipkovému terči dlouhou životnost. Ocelové dráty oddělující jednotlivá pole jasně vymezují místo hodu a vylučují spor, které pole bylo při hře zasaženo.

Rada experta: Nejčastěji hráči útočí na nejhodnotnější pole 20, které se časem může opotřebovat. Proto pro prodloužení životnosti terče můžete výseče pootočit a kruh s čísly posunout do správné polohy s dvacítkou nahoře, tam kde ještě nejsou sisalové pole opotřebovány.

Sisalový šipkový terč ARIES, Equinox by Garlando

Sisalový šipkový terč nesmí přijít do styku s vodou. Mokrý sisal se vyboulí a terč se znehodnotí.

Barvený sisalový terč z klasického přírodního materiálu je zároveň i hezkou dekorací a zajímavým doplňkem interiéru.

Výhodou sisalových terčů je jejich nižší hlučnost při hře oproti elektronickým šipkovým terčům.

Na sisalové terče se používají šipky s ostrými ocelovými hroty (odtud název Steeltip).

K veškerým šipkovým terčům doporučujeme zakoupit šipkovou rohož - pomáhá chránit Vaši podlahu, zároveň Vám jasně vymezuje vzdálenost pro odhod šipky.

Koberec k terči Karella ECO-STAR

Vzdálenost od terče pro odhod ( vzdálenost terče a házejícího ) šipky je 237 cm.


Terč našipky může být taky vhodný dárek pro manžela. Tip: Po úrazu lokte se pomocí motodlahy rychle vrátíte ke svým milovaným šipkám či fotbálku.