Oživte svou kancelář fotbálkem a pozitivní náladou

Dávno je pryč doba, kdy ve firemní kanceláři byly jen stoly, nepohodlné židle a skříně plné šanonů. Dnes už je všeobecně známý fakt, že pro udržení produktivity zaměstnanců je nutné, aby se v práci cítili příjemně. Základem jsou pochopitelně dobré vztahy a výrazně se na tom podílí i pracovní prostory, ve kterých řada pracovníků tráví více než 8 hodin každý pracovní den.

Open space kancelář nemusí být postrachem

Důležité určitě je, jaké prostory máte k dispozici a o jaký typ kanceláře nebo kanceláří se jedná – malé uzavřené prostory, nebo open space. Malá kancelář, ve které pracuje jen menší počet lidí, má tu výhodu, že si ji mohou lehce přizpůsobit podle sebe, protože se mezi sebou snáze domluví. Samozřejmě však vše musí odpovídat firemním předpisům a být v souladu s firemním stylem.

Ani open space kancelář ovšem nemusí znamenat velký problém. Jen je třeba k jejímu návrhu přistupovat více univerzálně a s ohledem na zajištění dostatečného prostoru pro každého pracovníka. Návrh by měl brát v úvahu především to, aby každému poskytl alespoň částečný pocit soukromí. Umistěte stoly tak, aby seděli maximálně dva lidé vedle sebe a poté byla mezi stoly ulička. Pomůže také nepravidelné uspořádání stolů v rámci celého prostoru místo deseti stejných řad za sebou.

Se správným vybavením a příjemnou dekorací se pracuje lépe

U obou typů kanceláří hraje důležitou roli výběr vhodného vybavení a doplňků. Proto jim opravdu věnujte patřičnou pozornost. Obzvlášť se pozastavte nad výběrem židlí, které musí splňovat alespoň základní ergonomické požadavky – s bolavými zády a krkem se nepracuje zrovna nejlépe. U stolů je dobré mít zásuvky, kam se schová spoustu věcí, které nemusí být vidět, a celá kancelář pak bude působit uhlazenějším dojmem.

Mezi základní dekorační doplňky patří rostliny. Nemusíte z kanceláře vytvořit prales, stačí pár druhů květin postavit na skříňky, kraje stolů nebo je zavěsit na strop. Sice vyžadují trochu péče, ale bez nich se vám jen těžko povede do kanceláře dostat trochu rozmanitosti, která v ní pomůže zásadně změnit atmosféru. Výběr konkrétních druhů rostlin je samozřejmě individuální záležitostí, vhodné jsou však takové, které nevyžadují příliš častou a náročnou péči.

Náladu nepozvednou ani holé stěny. Opět to není potřeba přehánět, stačí několik decentních a vkusných obrazů s nějakým neutrálním a uklidňujícím motivem nebo stylových plechových cedulí. Snad nikoho neurazí fotografie přírody a příliš nezáleží na tom, jestli se jedná o hory, les nebo oceán. Populární bývají také fotografie známých historických budov, nebo naopak moderní městské zástavby.

Zdroj obrázku: Postershop.cz

Květiny v kanceláři

Květiny v kanceláři mají hned 7 hlavních benefitů, ze kterých budete čerpat.

  1. pomáhají snižovat stres
  2. pomáhají zvyšovat produktivitu
  3. pomáhají snižovat míru nemoci = absence v práci
  4. zvyšují atraktivitu pracovních prostor pro uchazeče o zaměstnání
  5. čistí vzduch
  6. snižují hladinu hluku
  7. mohou zvyšovat kreativitu

Zdroj průzkumu: https://www.ciphr.com/advice/plants-in-the-office/

Stolní fotbal jako nástroj pro vyšší výkonnost a lepší vztahy

Nakonec si představíme něco z kategorie méně obvyklého vybavení kanceláře – stolní fotbal. Být na pracovišti totiž neznamená, že se musí celý den bez přestání pracovat. Naopak několikahodinová práce bez jakéhokoliv rozptýlení a přestávky výrazně snižuje produktivitu práce. Je jasné, že se nemohou pět dní v týdnu pořádat celofiremní turnaje, ale jeden či dva zápasy v době obědové pauzy se spolehlivě postarají o odreagování od monotónní práce a posílení vzájemných vztahů, což povede k lepším pracovním výkonům.

Stolní fotbal v kanceláři vypadá opravdu působivě a pokud dáte hraní fotbálku nějaký pevný řád, ve výsledku to bude pro všechny přínosem a zábavným benefitem. Na trhu existují různé druhy fotbálků. Ty léty prověřené máme v nabídce my, ale můžete se podívat i na porovnání stolních fotbálků na Arecenze.

Dopřejte svým kolegům péči o zdraví

Kromě zvýšení efektivity v krátkodobém horizontu je tady horizont dlouhodobý - když kolegy bude trápit zdraví, výkonnost půjde i přes super-vybavenou kancelář dolu. Myslete na zdraví a pořiďte zdravotní židle (nebo kvalitní kancelářská křesla), polohovací stoly, vyměňte zářivky za úspornější světla pro oči a každému na stůl dejte kvalitní brýle proti modrému světlu.

Stolní fotbal do kanceláře