Jak správně udržovat stolní fotbal

Stolní fotbal je velmi populární zábava ve všech věkových skupinách. Stolní fotbálek je k dispozici v mnoha hospodách a nízkoprahových centrech, ale kvalitní fotbálky najdete také ve stále častěji v kancelářích a domácnostech. Chcete-li si hru na Vašem fotbálku opravdu užít a mít radost z hry na Vašem stole po dlouhou dobu, měli byste se o Váš fotbálek také dobře starat. Vždy by jste měli věnovat pozornost informacím výrobce. Pokud si nejste jisti, zda čisticí prostředek poškodí stůl, měli byste jej vždy otestovat na nenápadném místě - nejlépe na spodní straně.

 Z jakých částí se skládá stolní stolní fotbal?

Stolní fotbal se hraje na stole, na kterém je snížené hřiště . Hrací plocha je podobná normálnímu fotbalovému hřišti, jen mnohem menší podle velikosti stolu. Pro stolní fotbal nejsou žádné jednotné rozměry , ale většina z nich má délku kolem 120 cm, šířku 70 cm a výšku 80 - 90 cm. Někdy můžete také nastavit výšku individuálně. Existují ještě menší modely pro domácí použití, z nichž některé umožňují i jiné hry, jako je kulečník nebo stolní tenis.Jedná se o multifunkční stolní fotbálky.Hrací plocha stolní fotbalNad hrací plochou jsou otočné tyče, ke kterým je připojeno jedenáct hracích figurek .

Jak můžete odstranit špínu z hrací plochy?

Hrací plocha je u domácích a kancelářských fotbálků volně přístupná ( skleněná deska je na hrací ploše pod hráči ) a tak ze zašpiní nejrychleji. Správné čištění je zde obzvláště důležité, protože míč se dobře a hladce valí na dobře udržovaném povrchu a umožňuje tak optimální zážitek z hry. Pokud se stůl nepoužívá, je nejlepší jej přikrýt plachtou na stolní fotbal. Pokud na hrací ploše bude stále prach, můžete jej jednoduše odstranit suchým hadříkem. K tomu jsou zvláště vhodné antistatické prachovky. Nám se nejlépe osvědčil čistič z LIDL W5 na okna.

Čistič na hrací plochu fotbálku

Ujistěte se však, že hadřík, kterým se chystáte hrací plochu čistit není příliš mokrý, protože příliš mnoho vlhkosti poškodí stolní fotbal. Příliš mnoho vody na hrací ploše může zatéct pod mantinely fotbálku a poškodit papírovou hrací plochu pod sklem hrací plochy.

Po otření byste proto měli stolní stolní fotbal vysušit jiným hadříkem. Při čištění ložisek nebo mazání tyčí může olej na hrací plochu odkapat. Nejlepší způsob, jak tyto skvrny odstranit, je voda a jemný čisticí prostředek. Agresivní čisticí prostředky s obsahem acetonu nejsou pro údržbu fotbálků vhodné. 

Zároveň by jste neměli používat hrubé, drsné houby, protože mohou poškrábat povrch hrací plochy stolního fotbalu. K čištění můžete využít také bezkontaktní způsob - například parní čistič, který dokáže usazený prach a špínu z povrchu uvolnit a následně stačí fotbálek utřít hadrem.

Jak čistíte ložiska a tyče?

Chcete-li vyčistit průchodky stolního fotbalu, musíte nejprve odstranit tyče na stolní fotbal. Poté můžete ložiska otřít vlhkým hadříkem. K odstranění zbytků oleje je také vhodné použít jemný čisticí prostředek. Pak musíte ložiska otřít do sucha a poté je domazat. Teprve poté můžete póly znovu nainstalovat. Tyče stolního fotbalu obvykle stačí otřít hadříkem.

Postup vyjmutí tyčí ze stolního fotbalu

  • nejprve za pomoci dřevěného hranolu ( přes který tlučeme kladivem ) vytlučeme kladivem rukojeti z tyčí fotbálku rukojeti NIKDY nekroutíme
  • následně z protilehlé strany tyče demontujeme plastové záslepky tyče
  • nyní již můžeme demontovat jednotlivé průchodky
  • na konec, ve chvíli, kdy jsou průchodky zcela mimo fotbálek vyjmeme tyče včetně hráčů. Vždy začneme tou stranou, na které nebyla rukojeť

Který lubrikant je nejlepší?

Pokud tyče na stolní fotbal nejsou pravidelně mazány, nebudou se již optimálně protáčet a pozitivně tak ovlivňovat herní zážitek. Proto byste měli nové nové před prvním použitím důkladně naolejovat a opakovat promazání v pravidelných intervalech - nejpozději však, pokud si všimnete, že se tyčinky stávají těžšími. Pro mazání stolního fotbalového stolu zásadně používáme pouze silikonový olej, u nás speciální olej na tyče.

 

Speciální olej na tyče stolního fotbalu 

Před samotným mazáním v případě již používaných tyčí tyto nejprve očistíte čističem tyčí bez acetonu.

Závěr

Stolní fotbal je v mnoha hospodách nepostradatelný společník. Chcete-li mít fotbálek v dobré kondici na dlouhou dobu, měli byste pravidelně čistit hrací plochu vlhkým hadříkem. Aby se tyče s hráči mohly pohybovat optimálně, měli byste je pravidelně čistit a mazat. Na výběr jsou různá maziva. Obecně by jste se měli vyhnout agresivním čisticím prostředkům, především spreji WD40. Jinak zbývá jen jediná věc: Bavit se hraním

Nepoužívejte sprej WD40